Inspirationsdagar för Huskurage

huskurage Nyheter Leave a Comment

Vi har i dagarna varit på konferens om hur man förebygger unga mäns våld. Mycket inspirerande för det fortsatta arbetet med Huskurage. Bland annat berättade den kanadensiska brottsofferforskaren och psykologen Allan Wade att ”det motstånd som den som är utsatt för våld i nära relation gör är direkt kopplat till den hjälp som den förväntar sig få av omgivning och myndigheter”. Med den nya kunskapen så ser vi fram emot att lägga in en ny växel för att sprida Huskurage mer och till fler.

Allan Wade har som utgångspunkt att omgivningens reaktioner är avgörande för läkningsprocessen hos den som är utsatt för våld. Det gäller inte bara hälso- och sjukvårdens eller socialtjänstens reaktioner, utan alla som kommer i kontakt med den utsatta. Det beror på att reaktionerna ibland är negativa och fyllda med skuldbeläggande mot offret. Omgivningen tror ibland att offret medverkat eller deltagit till att de blivit offer. Allan Wade menar att det inte är sant. Alla gör motstånd. Ibland gjorde de uttryckligen motstånd, verbalt eller fysiskt. Men det var mycket mer vanligt att göra motstånd på subtila och dolda sätt. Att hjälpa patienten identifiera och sätta värde på sitt subtila motstånd blev ett sätt att hjälpa patienten att må bättre, säger Allan Wade.

– Genom mitt terapeutiska arbete har jag sett ny forskning bli bekräftad. Omgivningens reaktioner är den enskilt mest avgörande faktorn för välmåendet hos den som är utsatt. Därför är det viktigt att samtala med den som är utsatt (och förövare) och ta reda på hur de upplever omgivningens reaktioner, avslutar Allan Wade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.